Toelichting up-date; Dat het nog ingewikkelder is dan ik dacht bleek maar weer toen een oplettende lezer ons attendeerde. De aanvulling is in onderstreept, vet en schuin gedrukt.

Enkele weken geleden was ik als coach van B2 ook aan het twijfelen. De coach van de tegenpartij wisselde een heer meerdere keren in en uit. Mag dat wel/niet. Ook ik twijfelde. De regelgeving erbij gezocht en de conclusie was dat wat hij deed niet was toegestaan. Even contact gezocht met scheidsrechter tegenpartij. Niet om vervelend te zijn maar ook hij erkende dat hij twijfelde tijdens de wedstijd. Het KNKV maakt het dus ons wel moeilijk eigenlijk. Daarom vroeg ik het KNKV een extra publicatie te doen op hun site maar dat vonden ze niet nodig. Leven zij in hun eigen wereld? Beseffen ze wel dat ze er voor de leden zijn? Als zij hun rol niet serieus nemen dan schrijf ik zelf wel een toelichting. Hopelijk helpt dit coaches, scheidsrechters, spelers en ook het publiek om het wisselbeleid te begrijpen.

Top- en wedstrijdkorfbal
Hier mag je 8x wisselen. Dezelfde speler mag je meerdere malen inwisselen. Een speler die je wisselt mag je pas weer inbrengen nadat de scheidsrechter het spel heeft hervat. Je mag dus niet een speler eruit halen en direct in het andere vak inbrengen. Dit mag pas na de volgende spelonderbreking
Als er na 8x wisselen een blessure valt of een speler wordt weggezonden, dan mag je ook nog wisselen. De restrictie is dan wel dat de speler die invalt niet eerder aan het spel heeft deelgenomen.
Tijdens een wissel behoort de scheidsrechter de tijd stil te zetten.
 
Breedtekorfbal senioren en jeugd
In het breedtekorfbal is het aantal spelerswisselingen onbeperkt. In deze competitie is het toegestaan gewisselde spelers maximaal één keer opnieuw aan het spel te laten deelnemen. Daarbij geldt dat de nieuwe speler op het moment van wisselen niet aan de wedstrijd deelneemt. Het maakt niet uit in welk vak de speler, die wordt terug gewisseld, wordt ingezet.
Aanvullend voor A-, B, C-jeugd 2-vaks en B-, C-jeugd 1-vaks; Als aanvullende voorwaarde geldt dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer oet blijven spelen.
  
Controle spelerskaarten
De (jeugd)scheidsrechter is verplicht de spelerskaarten in tegenwoordigheid van de aanvoerders (of bij jeugdwedstrijden coaches) van beide ploegen te controleren. Hieronder wordt verstaan het vergelijken van de foto’s op de spelerskaarten met de spelers van de desbetreffende wedstrijd alsmede het vergelijken van de namen op de spelerskaarten met die op het wedstrijdformulier.
De controle moet ook plaatsvinden bij een invallende speler. Eventueel vindt deze controle pas in de rust of onmiddellijk na de wedstrijd plaats.
 
Digitaal wedstrijdformulier en vervangende spelers
Wat staat daarvoor omschreven; Tenminste vijftien minuten voor aanvang van de wedstrijd biedt de aanvoerder het wedstrijdformulier aan de scheidsrechter aan. De aanvoerder heeft daarop in het voor hem bestemde gedeelte alle personen die deel uitmaken van de spelers- en begeleidingsgroep (laatstgenoemde wordt op het digitale wedstrijdformulier aangeduid als ‘staf’), inclusief hun rol, op de juiste wijze en volledig ingevuld
 
Definitie spelersgroep: alle basis- en vervangende spelers van een ploeg
 
Het heeft dus zin om samen met scheidsrechter te controleren wie er voor de wedstrijd op het formulier staan. De rest is geen deelnemer aan de wedstrijd en mag dus niet op de bank plaatsnemen of als vervangende speler in het veld komen.
 
Persoonlijke tip:
Mocht je bij breedtekorfbal in de problemen komen met bovengenoemde regels overleg dan voor de wedstrijd met scheidsrechter en coach van tegenpartij.
 
Henk de Vries

Reacties  
Aanvulling op het stukje 'Breedtekorfbal senioren en jeugd' :
Bij de D jeugd breedtekorfbal mag een jongen als meisje spelen, maar deze mag na gewisseld te zijn wel weer als jongen ingewisseld worden. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor de meiden die als jongen spelen.

Voor de A, B en C jeugd in de breedteklasse geldt deze regel niet, daar moet diegene de hele wedstrijd in die sekse blijven spelen.
Plaats reactie

Doe via deze knop een donatie voor realiseren nieuwe ontmoetingsruimte.

Donatie tbv nieuwbouw

Hoofdsponsor

Websponsoren

Datum Tijd Wedstrijd Meer
20 apr.09:30It Fean / Boelenslaan F1 - Harkema F1Meer
20 apr.09:30Oerterp E1 - It Fean / Boelenslaan E3Meer
20 apr.10:00It Fean / Boelenslaan B1 - DTL B1Meer
20 apr.10:00Harkema E1 - It Fean / Boelenslaan E2Meer
20 apr.10:15Harkema D1 - Boelenslaan / It Fean D1Meer
20 apr.10:30It Fean / Boelenslaan E1 - Wêz Warber en Fluch E2Meer
20 apr.11:30It Fean / Boelenslaan A2 - Drachten/Van der Wiel A3Meer
20 apr.12:15Wêz Warber en Fluch/Pallas '08_thebagstore.nl C1 - Boelenslaan / It Fean C1Meer
20 apr.13:30Invicta/Frigro A1 - It Fean / Boelenslaan A1Meer
20 apr.14:00Heerenveen 4 - It Fean / Boelenslaan 3Meer
Bekijk volledig programma
Wedstrijd Datum Uitslag
Boelenslaan / It Fean MW1 - Noordenveld MW112 apr.15 - 12
Oerterp/VKC MW1 - Boelenslaan / It Fean MW117 apr.4 - 8
Bekijk alle uitslagen

Agenda